ŞİŞMİŞ GİLLƏRİN BƏRPASINA VƏ KEÇİRİCİLİYİNƏ HƏLLEDİCİ TƏRKİBLƏRİN TƏSİRİNİN TƏDQİQİ - MƏMMƏDOV, E.A.; ƏSƏDOV, M.F.; MUSAYEV, T.P.; FƏTƏLIYEV, V.M.; ZEYNALOVA, K.L.; İBADOVA, G.R. (Herald of Azerbaijan Engineering Academy, 2021)
Məqalədə müxtəlif tərkibli həlledicilər və səthi-aktiv maddələrin (SAM) gil-qum qarışığından ibarət lay modelində neftin kapilyar islatmasına təsiri tədqiq edilmişdir. Tədqiqatlarda həlledici kimi toluol və izopropil spirtindən, SAM kimi isə naften turşusu əsasında mürəkkəb efir, kation səthi-aktiv maddə və LK1A deemulqatoru istifadə olunmuşdur. Müəyyən olunmuşdur ki, suyun adsorbsiyasından sonra qum+gil qarışığının izopropil spirtində 5,0 %-li məhlul ilə yuyulması neftin nüfuzetmə sürətinin qismən bərpasına səbəb olur. Lakin, neftli (qum+gil) qatının tərkibində 1,0 % naften turşusu olan toluol ilə, sonra isə səthi-aktiv maddənin izopropil spirtində 5,0 %-li məhlulu ilə emal olunması neftin kapilyar islatma sürətinin yüksəlməsini təmin etmişdir.